Coronavirus; belangrijke informatie voor werkgevers

In Nederland werd op 27 februari 2020 de eerste patiënt met het Coronavirus aangetroffen. Inmiddels is het virus bij 18 patiënten vastgesteld. Wat betekent dit voor u als werkgever?

Symptomen coronavirus
Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Voor u als werkgever is het verstandig om uw werknemers te informeren over hoe het verspreiden van het Coronavirus kan worden voorkomen. De informatie op de website van het RIVM is hiervoor een betrouwbare bron. Op de site van het RIVM vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Nederland
Het is mogelijk dat het virus vaker in Nederland wordt aangetoond. De meeste  buiten China gediagnosticeerde patiënten zijn in de regio Wuhan geweest of hadden contact met iemand die besmet was met het Coronavirus. Bij patiënten in Nederland met het virus zal nauwkeurig in kaart gebracht worden met wie deze patiënt contact heeft gehad. De GGD zal alle contacten monitoren om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden.

Nederlandse infectieartsen worden door het RIVM geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het Coronavirus. Verder testen 14 laboratoria in Nederland patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat zij het virus zouden kunnen hebben. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. Alle GGD’en en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiënt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden.

Wanneer contact met huisarts
Heeft een werknemer koorts (meer dan 38° Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten) en is de werknemer in de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

·       China (inclusief: Macau en Hongkong)
·       Singapore
·       Zuid-Korea
·       Iran
·       De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Ventië en Ligurië.

Laat dan de werknemer contact opnemen met de huisarts.

Klachten werknemer
Een werknemer kan niet zomaar thuis blijven uit vrees voor besmetting, tenzij er een gegronde reden bestaat voor deze vrees. Heeft de werknemer daadwerkelijk klachten die (kunnen) duiden op het Coronavirus dan doet u er verstandig aan om de werknemer thuis te laten blijven. Wel zal de werknemer direct contact moeten opnemen met zijn huisarts.  

Ziekmelding
Stel dat u twijfelt over een ziekmelding die gepaard gaat met de symptomen van het Coronavirus, is het van belang dat u dit met ons afstemt voordat er een consult wordt ingepland met de bedrijfsarts. Er zal altijd eerst telefonisch contact tussen de werknemer en de huisarts moeten plaatsvinden. 

Loondoorbetaling
Vooralsnog worden slechts de personen die daadwerkelijk besmet zijn met het Coronavirus in quarantaine geplaatst. Voor deze werknemers geldt er een loondoorbetalingsplicht, nu zij als gevolg van ziekte niet in staat zijn hun werkzaamheden uit te oefenen.

Sluiting school
Als scholen mogelijk gaan sluiten als gevolg van het Coronavirus dan kan een werknemer zich plotseling geconfronteerd zien met een kind dat niet naar school kan terwijl de werknemer nog niet heeft kunnen zorgen voor de opvang van het kind. De eerste dag zou dan een beroep kunnen worden gedaan op calamiteiten- en kort zorgverlof waarbij u als werkgever het loon moet doorbetalen. Daarna zal de werknemer in overleg met u als werkgever (onbetaald) verlof moeten opnemen.   

Werktijdverkorting
Indien u als gevolg van het Coronavirus onvoldoende werk hebt voor uw werknemers, bijvoorbeeld omdat er niet gereisd kan worden of omdat levering van producten stagneert, dan kunt u voor uw werknemers werktijdverkorting aanvragen. De regeling voor werktijdverkorting is bedoeld om bedrijven tegemoet te komen als er sprake is van buitengewone omstandigheden die leiden tot een verlies aan productie. Hierdoor zal er minder werk zijn voor de werknemers. Voor die werknemers kunt u als werkgever dan voor de niet gewerkte uren WW aanvragen. Er moet wel sprake zijn van een direct verband tussen de werkvermindering en de gevolgen van het Coronavirus.

Indien u nog vragen heeft of ongerust bent over een bepaalde situatie kunt u ons natuurlijk altijd bellen.

Team Baken 5


Handige links:

Hoe je besmetting kunt voorkomen
Dit kunnen werkgevers en werknemers zelf doen

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01