Nieuw steun- en herstelpakket tot 1 juli 2021

Het steun- en herstelpakket dat 1 oktober van start gaat, krijgt brede steun in de Tweede Kamer. Het pakket regelt onder andere de verlenging van de steunmaatregelen voor banen en economie en bevat een sociaal pakket van 1,4 miljard euro voor begeleiding naar werk, scholing, de bestrijding van schuldenproblematiek en de bestrijding van jeugdwerkloosheid.

Werkgevers die NOW-3 willen aanvragen kunnen zich vanaf half november melden bij UWV. Zelfstandigen die in aanmerking willen komen voor een Tozo-uitkering kunnen terecht bij de gemeente. Bij de Tozo geldt er sinds 1 juni wel een partnertoets. Zelfstandigen met een partner die meer verdient dan 1500 euro per maand, krijgen vanaf 1 juni geen Tozo-uitkering meer. Bij de Tozo 3 zou in eerste instantie ook een beperkte vermogenstoets horen, maar de vermogenstoets gaat nog niet door.


Verschuiving naar passende begeleiding naar nieuw werk en inkomen
Daarnaast verschuift of verdwijnt er ook werk door het coronavirus. Tegelijk ontstaat er ook nieuw werk. Het kabinet wil de mensen die nu in onzekerheid verkeren de zekerheid geven dat ze aanspraak kunnen maken op passende begeleiding bij het zoeken naar nieuw werk en inkomen. Daarom bevat het steun- en herstelpakket ook een sociaal pakket van 1,4 miljard euro voor begeleiding naar werk, scholing, de bestrijding van schuldenproblematiek en de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Kabinet, werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties, UWV, gemeenten en scholen gaan hiervoor intensief samenwerken.

Nederland Leert Door
Er loopt reeds een programma NL Leert Door waarmee mensen kosteloos een ontwikkeladvies kunnen aanvragen of online scholing kunnen volgen. In augustus is hiervoor het loket geopend om deze aan te vragen. Er was in aanvang ruimte voor 20.000 ontwikkel adviezen waarbij op 1 september ’20 al door de overheid bekend werd gemaakt dat deze ontwikkeladviezen reeds opgebruikt zijn en dat mensen zich niet meer kunnen aanmelden.

Het is bij het derde steunpakket straks weer mogelijk om ontwikkeladvies aan te vragen. Het kabinet schrijft dat er in totaal 50.000 adviestrajecten beschikbaar zijn. Dit geldt voor iedereen, zowel werknemers, zelfstandigen en werkzoekenden kunnen weer kosteloos een ontwikkeladvies volgen bij een loopbaanadviseur. Dit moet ingaan per 1 december 2020. Er is ook geld voor scholingstrajecten. De overheid stimuleert hiermee dat iedereen gesubsidieerd door kan leren.

Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden
Verder is afgesproken dat organisaties vanaf 1 januari 2021, bijna een half jaar eerder dan gepland, gebruik mogen maken van de subsidie voor eerder uittreden die beschikbaar is gesteld vanuit het Pensioenakkoord. Er is hiervoor een budget van in totaal 1 miljard euro voor de maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. Bovendien is er voor komend jaar bovendien 100 miljoen euro extra beschikbaar om mensen te helpen om in goede gezondheid te blijven werken tot aan hun pensioen of waar nodig eerder te stoppen.

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01