Inbesteding Rijksschoonmaakwerk

Op 6 februari werd het zogenoemde schoonmaakakkoord ondertekend. De Rijksoverheid zal de schoonmaakwerkzaamheden bij het Rijk in de toekomst weer in eigen beheer laten uitvoeren. Hiertoe wordt een Rijksschoonmaakorganisatie (RSO) opgericht.

Het goede voorbeeld

Op de Dag van de Arbeid (1 mei) maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend dat per 1 januari 2016 de eerste schoonmakers door het Rijk in dienst zullen worden genomen. Omdat het kabinet een voorstander is van meer vaste contracten en meer zekerheid voor werknemers, wil het kabinet op deze manier het goede voorbeeld geven aan het bedrijfsleven.

Kritiek

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen uitte forse kritiek toen hij stelde dat Asscher op deze manier weigert in te zien dat zzp’ers de nieuwe realiteit vormen. Wilthagen verwacht dat het nog wel enige tijd gaat duren, maar uiteindelijk zal volgens hem de zzp’er de norm zijn. EZ-topambtenaar Maarten Camps stelt dat er ‘een omslag in het denken’ moet plaatsvinden om niet de werknemer, maar de werkende centraal te zetten.

De toekomst zal het leren

Ondertussen is het CNV blij met het overeengekomen schoonmaakakkoord. Het Rijk biedt de schoonmakers goede perspectieven en zal ook extra aandacht hebben voor vakmanschap, opleiding en taalontwikkeling. Wilthagen stelt dat het krampachtig vasthouden van het kabinet aan de loondienst een laatste stuiptrekking is. Wie er gelijk heeft? De toekomst zal het leren.


Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01