Zieke werknemers blijven grote last voor kleine ondernemers

Voor de zomer kondigde PvdA-Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) nog aan dat hij kleine ondernemers tegemoet wilde komen. Ze zouden zieke werknemers in plaats van 2 jaar, nog maar 1 jaar hoeven door te betalen. De kosten van het tweede jaar moesten gedragen gaan worden door overheid, werkgevers en werknemers samen.

Verschil van mening

Inmiddels hangt de vlag er heel anders bij en zijn kleine ondernemers de dupe van een meningsverschil tussen Asscher, de VVD en MKB-Nederland. Op Prinsjesdag maakte Asscher bekend dat zijn plan niet door zou gaan. Het lukte hem niet om coalitiepartner VVD en werkgeversorganisatie MKB-Nederland te overtuigen van zijn oplossing.

MKB-voorzitter Michaël van Straalen legt uit dat je het midden- en kleinbedrijf op de langere termijn met deze maatregel helemaal niet ontlast. “Als we het collectief regelen, draagt de werkgever zijn zieke werknemer na 1 jaar over aan het UWV. Dat lijkt een verlichting, maar als het UWV er niet in slaagt die werknemer te re-integreren - en we weten dat het UWV daar niet goed is - dan betaalt de werkgever alsnog de kosten van de arbeidsongeschiktheid.''

VVD en MKB-Nederland willen dat de kosten voor rekening komen van de zieke werknemer. Ze verwachten dat deze maatregel zieke medewerkers zal stimuleren om eerder aan het werk te gaan. De PvdA staat hier lijnrecht tegenover.

Andere mogelijkheden

Volgens bronnen wil Asscher nog wel 'andere mogelijkheden' onderzoeken voor ondernemers, maar naar alle waarschijnlijkheid blijft de huidige regelgeving deze kabinetsperiode onveranderd.


Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01