De helft van alle zieke werknemers is helemaal niet ziek

De arbodiensten doen een schokkende schatting. Ongeveer 50% van alle werknemers die zich ziek melden, heeft helemaal niets onder de leden.  Ze melden zich ziek omdat ze bijvoorbeeld ruzie hebben op het werk, omdat ze een ziek kind thuis hebben of omdat ze in financiële problemen zitten. De vereniging van bedrijfsartsen NVAB vermoedt zelfs dat het percentage niet-medisch verzuim tussen de 70 en 80 ligt.

Omliggende factoren

Wanneer werkgevers meer aandacht zouden hebben voor deze externe oorzaken, zouden ze het ziekteverzuim met de helft terug kunnen dringen, stellen de arbodiensten. “Werkgevers staren zich blind op het lichamelijke en psychische klachtenpatroon van medewerkers. Ze zijn zich niet bewust van de effecten van andere omliggende factoren op het welzijn”, zegt Thea Hulleman, directielid bij arbodienst Zorg van de Zaak in Trouw.

Maak het bespreekbaar

Weet je als werkgever dat er iets speelt, dan doe je er goed aan wanneer je dit bespreekbaar maakt. De spanningen verdwijnen niet als de werknemer weg blijft van het werk. Hulleman: “Vraag hoe de werknemer geholpen kan worden. Misschien moet iemand tijdelijk worden ontlast. Als je het negeert, is de kans groot dat de werknemer voor langere tijd uitvalt en echt ziek wordt.” Het is voor werkgevers financieel gezien verstandig om te proberen het verzuim te laten dalen, want een zieke werknemer kost tussen de 200 en 400 euro per dag.

Weten hoe u het verzuim bij uw bedrijf terug kunt dringen? Neem contact op met Baken5.


Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01