Verdient uw preventiemedewerker zichzelf terug?

Sinds 2007 moet elk bedrijf met meer dan 25 medewerkers ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. Bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers, mag de directeur/eigenaar zelf als preventiemedewerker fungeren. De preventiemedewerker is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregelen die gericht zijn op de veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf.

De drie wettelijke taken zijn:
  • Het (mede) opstellen en uitvoeren van de RI&E.
  • Het adviseren van en nauw samenwerken met de OR of de personeelsvertegenwoordiging aangaande de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
  • Het (mede) uitvoeren van deze maatregelen.

Wat levert een preventiemedewerker op?

Maar wat levert het aanstellen van een preventiemedewerker nou precies op? Omdat daar niet direct een prijskaartje aan te hangen is, interviewde TNO vier MKB-bedrijven. De bedrijven beantwoordden vragen over hun investeringen in veilig en gezond werken en over wat deze investeringen opleverden.

Op www.depraktijk.inpreventie.nl leest u de toegevoegde waarde van het investeren in veilig en gezond werken voor deze vier bedrijven. Ook worden er concrete behaalde resultaten aangegeven. De vier bedrijven verschillen wat risicogehalte betreft. Het ene bedrijf stelt een preventiemedewerker aan om te voldoen aan de wetgeving. Een ander bedrijf heeft daadwerkelijk 'ervaring met de keiharde gevolgen van een zeer ernstig ongeval'.

De concrete resultaten

De concrete resultaten variëren van een lager verzuim en een hogere medewerkerstevredenheid tot aanzienlijke kortingen op verzekeringspremies. Wilt u weten wat u binnen uw bedrijf kunt doen om het verzuim nog verder terug te dringen en de medewerkerstevredenheid te vergroten? Neem dan contact op met Baken 5.

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01