Staand werken zit in de lift

De Nationale Traploopweek is weer achter de rug.  Dit jaar namen er 300 bedrijven deel aan dit initiatief in de hoop om bewustwording te creëren rondom het zitgedrag op de werkvloer in Nederland.

Werknemers zitten gemiddeld 4 uur per dag

Cijfers van het CBS laten zien dat een fulltime werknemer gemiddeld bijna 4 uur per dag achter de computer zit. In de informatie- en communicatiesector ligt het gemiddelde zelfs op bijna 7 uur. Het werkelijke aantal zittende uren per dag is nog veel groter volgens Peter-Jan Mol, adviseur van Kenniscentrum Sport. “Als je het over een hele dag bekijkt, dan zit het merendeel boven de tien uur. Waar je ook komt, je krijgt als eerste een zitplaats aangeboden. Of het nu bij de huisarts is, wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer of naar een verjaardag gaat. Alles is gericht op zitten."

Lang zitten is slecht voor je

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat die zittende houding ongezond is. Lang zitten is slecht voor het hart en ook voor het humeur. Tussentijds bewegen zorgt voor een betere concentratie, minder inkakken en een beter gevoel, maar om het gedrag van mensen te veranderen, is alleen het veranderen van de werkomgeving niet voldoende.

Zitten is gewoontegedrag en mensen moeten overgehaald worden om dat gedrag aan te passen. Plaats je zonder verdere communicatie een zit-/stabureau, dan is de kans groot dat maar een paar mensen het gebruiken. Over dat soort aanpassingen moet echt met beleid gecommuniceerd worden. De leidinggevende speelt een doorslaggevende rol. Dat is degene die het belang van minder zitten in moet zien en de werknemers daarop moet wijzen.

Kleine aanpassingen bewerkstelligen groot resultaat

Met relatief eenvoudige aanpassingen is er al veel winst te behalen. Staand vergaderen, een half uurtje wandelen na de lunch, de auto wat verder weg parkeren en – uiteraard – de trap nemen in plaats van de lift.

Wilt u ook uw gezondheidsmanagement onder de loep nemen? Neem dan contact op met Baken 5!

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01