Ron Kamps van Baken 5 is gastdocent voor Jong Ondernemen

Voor de meivakantie heb ik als gastdocent voor groep 8 gestaan bij basisschool Kawama uit Purmerend. Stichting Jong Ondernemen heeft een ondernemersspel ontwikkeld en ik - als ondernemer - mocht 24 enthousiaste leerlingen begeleiden bij het spelen van dit spel. Dit spel, BizWorld, is een vakoverstijgend ondernemersspel waarbij leerlingen hun eigen bedrijf runnen. Ze ontdekken de basisbeginselen van het bedrijfsleven, ondernemerschap en de economie.

Groep 8 van meester Nico werd verdeeld in vier groepen van zes leerlingen. Elke groep kreeg de uitdaging om hun eigen bedrijf op te richten. De leerlingen worden allemaal directeur van hun eigen bedrijfsonderdeel. Er is bijvoorbeeld een financieel directeur, een algemeen directeur en een commercieel directeur. Samenwerking is essentieel. De directeurs krijgen te maken met tal van keuzes die ze moeten maken en elke keuze heeft een consequentie. Zo maken de leerlingen kennis met écht ondernemen.

De eerste dag van je eigen bedrijf

Het programma start met het oprichten en presenteren van het bedrijf aan de investeerder, een rol die ik op me mocht nemen. Met het geld dat ik investeerde, gingen de ondernemers aan de slag om een prototype te maken van hun unieke product (armbandjes). Want uiteindelijk zijn de leerlingen van groep 7 de potentiële klanten.

Dag twee en drie

De tweede dag stond in het teken van de productie, het maken van de verpakking en het berekenen van de verkoopprijs. Marketing staat op de derde dag centraal en het was fantastisch om te zien hoe creatief de leerlingen aan de slag zijn gegaan met hun logo en de slogan om hun product mee te promoten.

Dag vier; verkoop

De laatste dag van BizWorld zal plaatsvinden begin juni. Dit is de spannendste dag want alles draait om de verkoop. Welk bedrijf gaat het beste presenteren aan groep 7 en uiteindelijk het beste resultaat halen.

Alle leerlingen van groep 8 van Kawama en meester Nico wil ik bedanken voor hun enthousiasme, energie en inspiratie. Ik kijk enorm uit naar – helaas - de laatste spannende dag in juni.

Wil je als ondernemer ook je kennis overdragen aan enthousiaste jonge ondernemers? Kijk dan eens op www.jongondernemen.nl. Je inzet is belangeloos, maar je krijgt er iets van onschatbare waarde voor terug.

 

Gastdocent Ron Kamps

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01