Studie: begeleiding psychische klachten kan vaak beter

De begeleiding van werknemers met psychische klachten laat vaak te wensen over. Werkgevers missen kansen door gebrekkige diagnostisering, UWV heeft bij de WIA-claimbeoordeling te weinig aandacht voor de prognose en de beïnvloeding van het herstel. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Bijna de helft van de mensen die een beroep doen op de WIA kampt met psychische problematiek. Het is daarom van groot belang zicht te hebben op mogelijkheden om hun begeleiding te verbeteren. UWV treft echter weinig maatregelen om de WIA-keuring en beoordeling van re-integratieverslagen op dit punt te verfijnen. Die conclusie trekken de onderzoekers op basis van UWV-publicaties en gesprekken met verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Hun studie maakt deel uit van een meerjarig programma over toezicht op psychosociale arbeidsbelasting en dienstverlening aan werknemers met psychische problemen.

Beoordeling arbeidsvermogen is complex

De onderzoekers constateren dat de begeleiding van werknemers met psychische klachten vaak niet optimaal is. Beoordeling van het arbeidsvermogen is complex en specialistisch werk en vraagt om samenwerking tussen meerdere deskundigen. Verzekeringsartsen van UWV signaleren dat werkgevers kansen missen door te late herkenning, onjuiste diagnoses en onvoldoende behandeling. Aan de andere kant hebben zij zelf bij WIA-keuringen maar weinig aandacht voor de prognose van de ziekte en de beïnvloeding van het herstel. Omdat de claimbeoordeling centraal staat, is de keuring een losse schakel die aan de begeleiding weinig tot niets bijdraagt.

Goede samenwerking is kritieke succesfactor

Volgens de onderzoekers is (meer) samenwerking tussen verzekeringsartsen, behandelend artsen, bedrijfsartsen en arbeidsdeskundigen een kritieke succesfactor bij de dienstverlening aan mensen met psychische problematiek. Dat die samenwerking nu vaak ontbreekt of moeizaam verloopt, vormt volgens hen een groot risico. Minister Koolmees heeft in zijn reactie aangegeven dat hij de Kwaliteitstafel bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde wil benutten om dit te verbeteren. Binnen dit in juni opgerichte overlegplatform trekken de beroepsgroepen samen op bij de ontwikkeling van kwaliteitsbeleid.

Baken5 logobol
Login
OnVia
Volg ons
Contact

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur

Adres

Wilhelminalaan 1G,
1441 EK Purmerend

Telefoon

0299 - 371720

E-mailadres

info@baken5.nl

Financieel

Bank: NL04 RABO 0137841833
KvK nr.: 37141938
BTW nr.: 8194.68.162.B.01