Wij zijn Baken 5
We kijken naar de dieper
liggende oorzaak
van verzuim
Wij zien…
het ziekteverzuim in Nederland ieder jaar stijgen. Alleen al het verzuim door werkstress kost het Nederlandse bedrijfsleven 3,1 miljard euro. En dan hebben we ook nog eens te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor de druk op medewerkers steeds hoger wordt. Grip op verzuim is belangrijker dan ooit!
Wij geloven…
dat je als organisatie zelf de regie kunt pakken om veel meer grip op verzuim te krijgen. Niet alleen pleisters plakken en zieke collega’s oplappen, maar vooral kijken hoe we gezonde medewerkers vitaal kunnen houden.
Daarom…
kijken wij bij Baken 5 naar de dieper liggende oorzaak van verzuim. En geven we je inzicht in je bedrijf en inzicht in je medewerkers. Hoe staat jouw organisatie ervoor? En hoe gaat het met jouw mensen? We geven je inzicht in je financiën en fitheid van je organisatie. En zorgen ervoor dat jouw leidinggevend kader beter naar de mensen in je organisatie gaat kijken en daarop gaat sturen. Door te luisteren naar medewerkers en hen te betrekken bij het verzuimbeleid, bijvoorbeeld. En door een cultuur te creëren waar medewerkers zich prettig voelen
Wij kijken breder…
dan een gewone arbodienst. We kijken naar jouw gehele bedrijf. Want zonder inzicht in je bedrijf en zonder te kijken waar je medewerkers gelukkig van worden, krijg je geen grip op verzuim. Daar geloven we echt in! Daarom kijken wij naar de totale organisatie en haar mensen:
Jouw organisatie:hoe is de cultuur, hoe wordt er leiding gegeven en hoe financieel fit is je organisatie?
Jouw mensen:hoe vitaal zijn je collega’s? Wat zijn iemands drijfveren? Is er thuis ruimte voor ontspanning?
Verzuim:heb je toch een zieke medewerker? Waar ligt dan echt de oorzaak van het verzuim? En wat is er binnen de organisatie nodig om deze collega te helpen?
Het is de way of working die uiteindelijk zorgt voor een gezonde organisatie met bevlogen medewerkers. Laten we stoppen met pleisters plakken en starten met verzuim bij de kern aan te pakken. Zo krijg je pas echt grip op verzuim.
Wij zijn er voor…
Bedrijven uit de regio Groot Waterland (Purmerend, Waterland, Amsterdam, Alkmaar en Hoorn) met zo’n 30 tot 800 medewerkers. En dat komt natuurlijk niet op 1 medewerker of een paar kilometer meer of minder aan. Durf je als HR-specialist of ondernemer verder te kijken dan jouw zieke collega’s? En wil je verzuim echt bij de kern aanpakken? Dan begeleiden we je daar graag bij.
Zo werken wij
met je samen…
Oplossingsgericht:
bij ons geen standaard traject. Ieder bedrijf, iedere afdeling en ieder mens is uniek. Daar hoort een maatwerk aanpak bij.
Mensgericht:
we kijken echt naar jouw collega’s. Bij ons zijn ze geen rapport op de stapel om af te handelen.
Servicegericht:
we snappen dat jij goed op de hoogte gehouden wilt worden. Daarom krijg je een vast aanspreekpunt, die jou regelmatig een update geeft en houden we de lijnen kort.
Resultaatgericht:
onze aanpak zorgt voor resultaat. Niet alleen om je zieke medewerkers te helpen, maar het resulteert vooral in een gezond bedrijf waar bevlogen mensen werken.
Kwaliteitsgericht:
we zijn trots op onze ISO 9001 certificering voor arbodiensten. Want die krijgen we niet zomaar: we doen alles om kwaliteit te leveren op informatiebeveiliging en AVG.
In de buurt:
jouw medewerkers hoeven niet lang te reizen als ze een afspraak hebben met de bedrijfsarts of vitaliteitscoach. We zijn dichtbij en werken in jouw regio.
Ons team
Wij staan voor je klaar
“Met aandacht voor jouw bedrijf zorgen we voor bevlogen medewerkers en daarmee een gezond bedrijf.”Het is de missie waarmee wij, Martin van Houts en Ron Kamps, in 2002 Baken 5 startten. Inmiddels hebben we zo’n 60 professionals om ons heen die allemaal helpen om deze missie tot uitvoer te brengen.
We begeleiden niet alleen jouw collega’s naar gelukkige medewerkers, maar werken er bij Baken 5 zelf net zo hard aan. Een fijn team met mensen die het naar hun zin hebben, werkt voor jou ook een stuk prettiger samen. Heb je een zieke collega, dan staan we klaar om je te helpen. Bij Baken 5 krijg je een eigen casemanager die jou en je collega persoonlijk begeleidt tijdens het verzuimproces. Waar jij de regie blijft voeren, begeleidt jouw casemanager je stap voor stap in het hele proces. Daarnaast zijn er tal van specialisten die we inzetten voor jou en je collega. Heeft jouw collega baat bij een medisch specialist, een psycholoog of bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, dan helpen onze betrokken collega’s en externe specialisten graag. We kijken niet perse naar wie we in huis hebben, maar kijken wie jij nodig hebt. Daarbij werken we ook samen met een aantal externe specialisten. Veel van hen zijn gevestigd in De Ark, het gebouw waar je ook ons hoofdkantoor vindt. Wel zo gemakkelijk, want dan is iedereen dichtbij.
Benieuwd naar onze casemanagers, vitaliteitscoaches en arboartsen? Kijk eens om je heen. Op onze website lachen ze je tegemoet.
Het probleem blootleggen
Al onze collega’s en partners vinden het heerlijk om in jouw organisatie te duiken en patronen te ontdekken. Samen zetten we jouw organisatie op 1. Dat betekent ook wel eens een ongemakkelijk gesprek. Maar we leggen de kern van het probleem binnen jouw organisatie bloot. Door de samenwerking met alle partijen, halen we het totale beeld van jouw organisatie naar boven en is het geen gevoel waaruit we handelen.

Jouw baken
Zoals een echt baken bestaat uit meerdere lagen, is ookBaken 5 opgebouwd uit verschillende onderdelen. Onder Baken 5 hangt namelijk ook de organisatie Baken 5 – Vitaliteitbeheersers en Risicobeheersers. Waar Verzuimbeheersers zich richt op arbodienstverlening, geven collega’s daar inzicht in de risico’s in je bedrijf en hoe je collega’s vitaal kunt houden. Samen staan we stevig. En als baken wijzen we jou het pad, zodat we samen koers kunnen zetten naar een gezonde organisatie.
Onze werkwijze
De route: een nieuwe
koers met Baken 5
We begeleiden je graag naar een gezond bedrijf met vitale medewerkers. Zodat je nu eens echt grip op je verzuim krijgt. Om de juiste koers daarvoor aan te houden,
hebben we een route uitgezet:
Stap 1: inzicht
Om de dieper liggende bron van verzuim te ontdekken, is het belangrijk dat we jouw bedrijf eerst goed leren kennen. We kijken naar je gehele organisatie en de bedrijfscultuur. Naar het beleid, de financiële risico's en de vitaliteit van jouw collega’s. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, dus we leveren advies op maat. Jij bepaalt wat je zelf wilt regelen en wat je wilt uitbesteden. We analyseren het verzuim- en re-integratiebeleid, nemen de RI&E onder de loep en voeren verschillende scans uit. Daarna bespreken we onze bevindingen met je en bepalen we je behoeften.
Stap 2: dialoog
We gaan met elkaar in gesprek op basis van je vragen en onze analyse. We bekijken of jouw organisatie behoefte heeft aan nieuw verzuimbeleid of dat er direct actie nodig is rondom een acuut probleem. Het is belangrijk dat het beleid breed gedragen wordt in de organisatie en dat er gesprekken plaatsvinden met de directie, het managementteam, de ondernemingsraad, afdeling financiën en personeelszaken. We zorgen dat iedereen op één lijn komt te zitten rondom de risico’s en mogelijkheden, en brengen mogelijke besparingskansen in beeld.
Stap 3: maatwerk
We stellen een pakket samen dat bij jouw organisatie past. Dit pakket onderbouwen we met financiële cijfers, zodat je precies weet wat de investering kan opleveren. Je kunt kiezen uit verschillende diensten, zoals het verkrijgen van inzicht in de bron van verzuim, het doen van medisch onderzoek en het uitvoeren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). En natuurlijk gaat onze bedrijfsarts met jouw zieke collega aan de slag.
Stap 4: doelen stellen
Samen stellen we SMART-doelen op. We zorgen ervoor dat je precies weet waarom we bepaalde doelen stellen en wat het oplevert voor je organisatie. We kijken kritisch naar de traditionele visie op verzuim en streven naar een breed gedragen verzuim- en vitaliteitsbeleid. Wij zijn geen voorstander om alleen het verlagen van het verzuimpercentage als doel te stellen. Het einddoel is om jouw collega’s (nog) gelukkiger te krijgen, want gelukkige werknemers hebben een positief effect op de productiviteit en de winstgevendheid van jouw bedrijf.
Stap 5: monitoren
Tijdens het traject verzamelen we informatie om te zien of we de gestelde doelen halen. We houden continu een vinger aan de pols en sturen bij als dat nodig is. We zorgen ervoor dat het beleid structureel wordt uitgevoerd en dat de vitaliteit van medewerkers wordt gemonitord. Van reactief: wanneer een werknemer ziek is, naar proactief: de werknemer optimaal inzetbaar houden en verzuim voorkomen. Door aandacht en inzicht te blijven geven, zorgen we ervoor dat zowel de medewerkers als je bedrijf nog vitaler worden.